Hygge doe je zo!

Ik ben gek op alles wat met gezelligheid en ‘coziness’ te maken heeft. In de winter kruip ik graag op de bank onder een dekentje met kaarsjes aan, in de zomer neem ik dat dekentje mee naar buiten en ga ik lekker picknicken. Een tijd geleden ontdekte ik per toeval een boekje dat precies aansluit bij mijn ‘way of life’. Dit boekje ging over ‘Hygge, the Danish art of living well’. Maar wat is dat dan precies?

hygge

Wat is Hygge?

Hygge is een lifestyle, een gevoel en/of een speciale sfeer. Eigenlijk is het het Deense woord voor ‘gezelligheid’. Het woord laat zich moeilijk vertalen maar het betekent zoiets als ‘gezelligheid’, ‘warmte’ en ‘saamhorigheid’. Het is dat gevoel dat je krijgt als je met lekkere warme sokken op de bank een fijn gesprek voert met een goede vriend of vriendin, natuurlijk hoort daar ook een gebakje en een warm drankje bij. Het is moeilijk te beschrijven, maar waarschijnlijk weet je wel wat ik bedoel. Uit onderzoek is gebleken dat de Denen het gelukkigste volkje ter wereld is, waarschijnlijk komt dit omdat ze actief moeite doen om dit ‘hygge’ gevoel te bereiken.

Hygge, hoe doe je dat?

Ben je na het lezen over hygge net zo enthousiast geworden als ik? En wil je het graag zelf gaan toepassen? Ik geef je in dit blog een aantal tips over hoe jij het hygge gevoel in huis haalt!

  1. Maak je huis gezellig. Dit doe je door jezelf te omringen met dingen waar je blij van wordt. Verder doen planten, dekentjes, sfeerverlichting en kaarsjes het erg goed!
  2. Lekker eten en drinken. Warme drankjes zoals chocolademelk, thee en glühwein zijn helemaal hygge. Ook gebakjes horen er helemaal bij. Liever wat gezonder? Van zelfgemaakte soep en stoofpotjes wordt je vast ook heel gelukkig!
  3. Fijne activiteiten zoals het lezen van een mooi boek, kletsen met goede vrienden, knuffelen met je partner of je huisdier en een stevige wandeling passen perfect binnen deze lifestyle.
  4. Kleding, als het maar zacht is en lekker zit! Kom maar op met die Uggs en die joggingbroek!

hygge hoe doe je dat?

Alles over hygge

Dit was vast een korte inleiding over hygge, in de komende tijd verschijnen er op dit blog veel meer artikelen over deze Deense lifestyle. Wat zou jij graag willen weten over hygge? Laat het me weten in de comments!

U ook genieten van: