Wat is een warmtepomp en hoe werkt ie?

Het is een apparaat dat steeds belangrijker wordt in ons leven. Vooral om het milieu een handje te helpen. We hebben het over de warmtepomp. Het apparaat dat helpt om uw huis te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Hij onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt die over naar uw woning. Dat maakt de warmtepomp energie-efficiënter dan bijvoorbeeld de cv-ketels. In dit blog beantwoorden we de vraag wat de warmtepomp nu eigenlijk is en hoe ie werkt.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energiezuinig alternatief voor de centrale verwarming. De warmtepomp heeft vele voordelen, waaronder dat hij energie-efficiënter is dan de traditionele verwarmingsmethoden die we al jaren gebruiken. Daarnaast kunt u een warmtepomp ook gebruiken om uw huis in de zomermaanden te koelen. De werking van de pomp wordt dan omgedraaid.

Hoe werkt een warmtepomp?

Zoals gezegd is de warmtepomp een energiezuinig alternatief voor de cv-ketel. Maar hoe werkt een warmtepomp nu eigenlijk? U kunt het vergelijken met de werking van een koelkast. Want net als bij een koelkast onttrekt een warmtepomp warmte aan zijn directe omgeving. Ofwel: in de koelkast wordt de in de koelkast aanwezige warmte onttrokken met als gevolg dat de temperatuur in de koelkast omlaag gaat. De afgezogen warme lucht wordt aan de achterkant uitgeblazen. In een warmtepomp zorgt een keerklep in het systeem ervoor dat de koelmiddelenstroom wordt omgedraaid. Om uw huis te verwarmen wordt hiervoor dus warmte uit de buitenlucht naar binnen gebracht.

Voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp heeft veel slimme voordelen in vergelijking tot de traditionele verwarmingsmethoden. Zo is een warmtepomp:

  • energie-efficiënt: u kunt geld besparen op uw energiekosten
  • milieuvriendelijk: er vindt geen uitstoot of vervuiling plaats
  • een veelzijdig systeem dat u kunt gebruiken voor koeling in de zomer en verwarming in de winter

Voor wie is een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp is interessant voor iedereen die geld wil besparen op zijn of haar energierekening en die milieuvriendelijk te werk wil gaan. Daarnaast is de warmtepomp ook een goed alternatief voor mensen die allergieën hebben, omdat er geen uitstoot of vervuiling plaatsvindt.

Heeft u vragen over de warmtepomp? Een specialist kan ze voor u beantwoorden. Maar u kunt uw vragen uiteraard ook aan ons stellen. Vul dan het contactformulier hier op de website in.