Is een marmeren aanrechtblad handig?

Marmer is niet meer weg te denken uit een modern interieur. We hebben marmeren bijzettafeltjes, marmeren onderzetters en marmeren wastafels. En ook in de keuken is marmer heel populair. Maar is dat wel handig? Marmer is en blijft tenslotte een natuursteen en natuurlijke materialen zijn vaak wat kwetsbaarder. In de keuken heb je veel te maken met warmte, water en zware pannen. Kan een marmeren keukenblad daar wel tegen? Ik zocht het voor je uit en vertel je er graag meer over in dit blog, dus lees snel verder!

If you can’t stand the heat…

Het Engelse gezegde luidt: if you can’t stand the heat, get out of the kitchen. Oftewel: als je niet tegen hitte kunt, moet je de keuken verlaten. In dit geval kunnen we dat zelfs letterlijk nemen; als marmer niet tegen hitte kan, is het niet geschikt voor in de keuken. Het aanrechtblad kan met name rondom de oven en het gasfornuis zeer warm worden. Een keukenblad moet hier goed tegen kunnen. Gelukkig is er goed nieuws voor alle marmer liefhebbers, want marmer is van nature een koel materiaal. Hierdoor kan het goed tegen de hoge temperaturen in de keuken. Toch zou ik geen hete pannen direct op het aanrecht zetten, want daar wordt het keukenblad niet mooier van.

Pas op met water

Hitte is voor marmer dus geen enkel probleem. Helaas is het met water anders. Door de structuur van het materiaal kan water namelijk vrij snel in het keukenblad trekken. Als je even niet oplet, heb je dus vlekken die je er niet meer uitkrijgt. Je kunt de vlekken voorkomen door het keukenblad direct droog te maken, bijvoorbeeld na het afwassen. Ook is het aan te raden om een marmeren aanrecht te laten polijsten en impregneren. Zo zorg je voor een beschermlaag, waardoor vloeistoffen niet direct in het mooie marmer kunnen trekken.

De conclusie

Al met al durf ik te zeggen dat je zonder problemen een prachtig marmeren keukenblad kunt bestellen, mits je deze goed laat voorbehandelen. Zo kan je nieuwe aanrechtblad jarenlang meegaan en mooi blijven.

Lees ook eens mijn andere blogs over interieur.

U ook genieten van: